Bezmaksas piegāde no 25 EUR

Zinātniski apstiprinātas  veselības norādes lietojot kaņepju produktus

Zinātniski apstiprinātas veselības norādes lietojot kaņepju produktus

1. Normalizē holesterīna līmeni

Oficiālā norāde:
“Alfa-linolēnskābe veicina normālu asins holesterīna līmeņa uzturēšanu.” (ID 509)

Kaņepju sēklas un eļļa ir bagātas ar alfa-linolēnskābi (ALA), kas ir omega-3 taukskābe, kas zinātniski pierādīta kā efektīvs līdzeklis normāla holesterīna līmeņa uzturēšanai.

Kāpēc svarīgi?
Normāls holesterīna līmenis ir būtisks sirds un asinsvadu sistēmas veselībai, īpaši cilvēkiem ar paaugstinātu sirds slimību risku. Kaņepju sēklu un eļļas lietošana uzturā palīdz samazināt sliktā holesterīna (LDL) līmeni, tādējādi veicinot ilgtermiņa sirds veselību un samazinot aterosklerozes risku. Turklāt kaņepju sēklas piedāvā ideālu omega-3 un omega-6 attiecību (3:1 vai 2:1), kas ir labāka salīdzinājumā ar alternatīviem avotiem.

 

2. Uzlabo sirds darbību

Oficiālā norāde:
“Alfa-linolēnskābe veicina normālu sirds darbību.” (ID 579)

Kaņepju sēklu un eļļas saturošā alfa-linolēnskābe (ALA) ir zinātniski atzīta par sirds veselības atbalstītāju, veicinot normālu sirds ritmu un asins plūsmu. 

Kāpēc svarīgi?
Veselīga sirds darbība ir pamats aktīvam un veselīgam dzīvesveidam. ALA palīdz samazināt iekaisumu un uzlabo sirds funkcijas, kas ir īpaši svarīgi, lai novērstu sirds slimības un uzlabotu vispārējo labsajūtu. Kaņepju sēklu līdzsvarotā omega-3/6 attiecība (3:1 vai 2:1) nodrošina labāku sirds veselības atbalstu nekā daudzi citi avoti.

 

3. Veicina muskuļu masas palielināšanos

Oficiālā norāde:
“Proteīns veicina muskuļu masas palielināšanos.” (ID 20)

Kaņepju proteīns ir pilnvērtīgs proteīna avots, kas satur visas deviņas neaizvietojamās aminoskābes, un ir apstiprināts kā līdzeklis muskuļu masas veidošanai. 

Kāpēc svarīgi?
Muskuļu masas palielināšana ir īpaši svarīga sportistiem, fiziski aktīviem cilvēkiem un vegāniem, kuriem trūkst dzīvnieku izcelsmes proteīna avotu. Kaņepju proteīns nodrošina viegli sagremojamu un augstas kvalitātes proteīnu, kas atbalsta muskuļu atjaunošanos un augšanu pēc fiziskām aktivitātēm.

 

4. Uztur muskuļu masu

Oficiālā norāde:
“Proteīns veicina muskuļu masas uzturēšanu.” (ID 21)

Kaņepju proteīns palīdz uzturēt muskuļu masu, īpaši svarīgi vecāka gadagājuma cilvēkiem vai tiem, kas vēlas saglabāt fizisko formu. 

Kāpēc svarīgi?
Muskuļu masas uzturēšana novērš muskuļu zudumu, kas saistīts ar novecošanos, un atbalsta mobilitāti un neatkarību. Kaņepju proteīns ir dabisks un augstas kvalitātes risinājums, kas piemērots ikdienas uzturam.

 

5. Atbalsta kaulu veselību

Oficiālā norāde:
“Proteīns veicina normālu kaulu veselību.” (ID 22)

Kaņepju proteīns stiprina kaulu struktūru un blīvumu, kas ir zinātniski apstiprināts ar ES apstiprināto norādi. 

Kāpēc svarīgi?
Veselīgi kauli ir būtiski osteoporozes profilaksei un vispārējai fiziskai veselībai, īpaši sievietēm menopauzes laikā un gados vecākiem cilvēkiem. Kaņepju proteīns piedāvā dabisku risinājumu kaulu stiprināšanai.

 

6. Uzlabo ādas un matu veselību

Oficiālā norāde:

“Linolskābe veicina normālu ādas un matu veselību.” (ID 247)

 

Kaņepju sēklu eļļa satur 50–60% linolskābes (omega-6 taukskābes), kas zinātniski pierādīts kā līdzeklis normālas ādas un matu veselības uzturēšanai.

 

Kāpēc svarīgi?

Linolskābe palīdz uzturēt ādas mitruma līmeni un matu struktūru, novēršot sausumu un trauslumu. Tas ir īpaši svarīgi cilvēkiem ar sausu ādu vai matu problēmām, padarot kaņepju eļļu par dabisku risinājumu ikdienas kopšanai.

 

 

7. Samazina hronisku slimību risku

Oficiālā norāde:


“Vitamīns E palīdz aizsargāt šūnas no oksidatīvā stresa.” (ID 161)

 


Kaņepju sēklas un eļļa ir bagātas ar vitamīnu E, kas ir spēcīgs taukos šķīstošs antioksidants. Kaņepju sēklu eļļa izceļas ar trīs reizes augstāku E vitamīna saturu nekā linsēklas, padarot to par izcilu avotu.

 

Kāpēc svarīgi?


Vitamīns E aizsargā šūnu membrānas no brīvajiem radikāļiem, kas var radīt oksidatīvo stresu, tādējādi samazinot hronisku slimību risku un atbalstot ādas un organisma veselību. Tas ir īpaši vērtīgi cilvēkiem ar augstu fizisko slodzi vai tiem, kas dzīvo piesārņotā vidē.

 

8. Veicina regulāru zarnu darbību, novērš aizcietējumus.

Oficiālā norāde:


“Šķiedrvielas veicina normālu zarnu darbību.” (ID 428)

 


Kaņepju sēklas satur 10–18% šķiedrvielu, no kurām 17% ir nešķīstošās šķiedrvielas, kas ir nozīmīgs faktors gremošanas veselības atbalstam.

Kāpēc svarīgi?


Nešķīstošās šķiedrvielas, kas ir dominējošās kaņepju sēklās, veicina regulāru zarnu darbību, novēršot aizcietējumus un uzlabojot zarnu trakta veselību. Tās arī rada sāta sajūtu, kas var palīdzēt uzturēt veselīgu svaru. Kaņepju sēklas ir īpaši noderīgas personām ar gremošanas traucējumiem vai tiem, kas vēlas uzlabot zarnu mikrofloras līdzsvaru.


Papildu informācija

Kaņepju sēklu eļļa nesatur šķiedrvielas, jo tās tiek noņemtas spiešanas procesā, tāpēc veselības norādes par gremošanu attiecas tikai uz sēklām.

Lai gūtu maksimālu labumu, ieteicams lietot neapstrādātas vai viegli apgrauzdētas kaņepju sēklas, jo termiskā apstrāde var ietekmēt šķiedrvielu struktūru.


Ideāla Omega-3/6 attiecība
Kaņepju sēklas piedāvā optimālu omega-3 (ALA) un omega-6 (linolskābe) attiecību (3:1 vai 2:1), kas ir labāka salīdzinājumā ar alternatīviem avotiem. Šāda līdzsvarota attiecība atbalsta sirds veselību un palīdz uzturēt veselīgu iekaisuma līmeni, padarot kaņepju produktus par izcilu izvēli ikdienas uzturā.

 


 

Visas norādes ir iekļautas ES Uztura un veselības norāžu reģistrā un balstītas uz Eiropas Pārtikas drošības iestādes (EFSA) zinātnisko novērtējumu. Tās ir apstiprinātas Eiropas Savienībā (ES) līdz 2025. gada 20. jūnijam saskaņā ar Regulas (EK) Nr. 1924/2006 prasībām.

 


 

Veiktie pētījumi ārpus ES

1. Pretiekaisuma iedarbība

Pētījumi liecina, ka kanepju sēklu sastāvdaļas, piemēram, gamma-linolēnskābe (GLA) un fitols, var mazināt iekaisumu, kas saistīts ar dažādām slimībām. Šie ieguvumi ir apstiprināti pētījumos, kas veikti ārpus ES, tostarp Meksikā un ASV.

Pozitīvā ietekme:
GLA, kas atrodas kanepju sēklās, ir pierādīts, ka tam ir pretiekaisuma īpašības, kas var palīdzēt samazināt artrīta izraisītās sāpes. Pētījums, kas publicēts žurnālā Frontiers in Nutrition, parāda, ka fitols no kanepju sēklu eļļas spēj samazināt iekaisumu cilvēka monocietos-makrofagos, liecinot par tā potenciālu pretiekaisuma iedarbību. Šis pētījums veikts Meksikā, un tas nav iekļauts ES veselības norādēs.

Atsauce: Carrasco-González, J. A., Serna-Saldívar, S. O., & Gutiérrez-Uribe, J. A. (2022). Acyclic Diterpene Phytol from Hemp Seed Oil (Cannabis sativa L.) Exerts Anti-Inflammatory Activity on Primary Human Monocytes-Macrophages. Frontiers in Nutrition, 9, 837421. doi:10.3389/fnut.2022.837421


2. Gremošanas uzlabošana (aizcietējuma mazināšana)

Pētījumi, kas veikti Āzijā un publicēti ASV žurnālos, apstiprina, ka kanepju sēklas var mazināt funkcionālo aizcietējumu, dokumentēts pētījumos, kas veikti ārpus ES.

Pozitīvā ietekme:
Kanepju sēklu tabletes ir pierādītas kā efektīvs līdzeklis funkcionālā aizcietējuma mazināšanai, uzlabojot zarnu kustīgumu un samazinot simptomus. Pētījums, kas publicēts American Journal of Gastroenterology, norāda, ka 7,5 g deva kanepju sēklu tablešu efektīvi uzlabo zarnu kustīgumu salīdzinājumā ar placebo. Šis pētījums veikts Honkongā.

Atsauce: Leung L, Riutta T, Kotecha J, Rosser J. Efficacy of a Chinese Herbal Proprietary Medicine (Hemp Seed Pill) for Functional Constipation. Am J Gastroenterol. 2011;106(6):1101-1108. doi:10.1038/ajg.2011.73

 

3. Sirds veselība

Pierādījumi liecina, ka kanepju sēklas, pateicoties arginīnam, var samazināt iekaisumu un uzlabot asinsriti, tādējādi atbalstot sirds veselību, apstiprināts pētījumos, tostarp ASV.

Pozitīvā ietekme:
Kanepju sēklas satur augstu arginīna līmeni, kas veido slāpekļa oksīdu, palīdzot atslābināt asinsvadus un samazināt iekaisuma marķierus, piemēram, C-reaktīvo proteīnu (CRP). 2023. gada pētījums ar vairāk nekā 13 000 dalībniekiem, kas publicēts ASV, parāda, ka arginīna uzņemšana samazina CRP līmeni, kas saistīts ar sirds slimību risku.

Atsauce: Healthline. (2024). 6 Proven Health Benefits of Hemp Seeds. 


4. Ādas veselība

Pētījumi ārpus ES, tostarp ASV, liecina, ka kanepju sēklu eļļa var mazināt ādas iekaisumu, piemēram, ekzēmas simptomus, apstiprināts pētījumos.

Pozitīvā ietekme:
Kanepju sēklu eļļa, kas satur taukskābes, var mazināt ekzēmas simptomus un uzlabot sausu vai niezošu ādu, pateicoties pretiekaisuma īpašībām. Pētījums, kas publicēts WebMD, norāda, ka kanepju sēklu eļļa var mazināt ekzēmas simptomus.

Atsauce: WebMD. (2024). Hemp Seeds: Health Benefits, Nutritional Value, Uses and Risks. Hemp Seeds Health Benefits

 

Kur iegādāties?
Internetveikala sadaļā "Auksti spiestā kaņepju eļļa" — ērti un ātri pasūtiet tiešsaistē ar piegādi uz mājām!

Latgalē audzēts, veselībai radīts!

Vairāk informācija par zinātniski apstiprinātiem veselības ieguvumiem lasiet - kaņepju produkti, lietošana un to ieguvumi 

#auksti spiesta kaņepju eļļa
#kaņepju eļļa veselībai
#omega 3 eļļa
#dabiska eļļa ādai
#eļļa matiem
#kaņepju produkti
#GLA taukskābes
#EFSA veselības norādes
#kaņepes uzturā