Bezmaksas piegāde no 25 EUR

Vēstures garša: kaņepju izmantošana pārtikā cauri gadsimtiem

Vēstures garša: kaņepju izmantošana pārtikā cauri gadsimtiem

Gadsimtiem ilgi kaņepes ir bijušas neatņemama tradicionālā uztura sastāvdaļa visā pasaulē — ilgi pirms tās atkal parādījās kā moderns superēdiens mūsdienu veselības preču veikalos.

Senās saknes: kaņepes kā uztura spēkstacija

Arheoloģiskie atradumi liecina, ka kaņepju sēklas tika patērētas jau 8000. gadā p.m.ē. Ķīnā un Mezopotāmijā. Šīs sīkās sēklas, ko cienīja to blīvā uzturvielu satura dēļ, nodrošināja agrīnajām civilizācijām neaizvietojamās taukskābes, olbaltumvielas un šķiedrvielas.

Senajā Ķīnā kaņepes tika kultivētas ne tikai to šķiedraino kātu dēļ, ko izmantoja tekstilizstrādājumos, bet arī to sēklu dēļ, kuras tika presētas eļļā vai grauzdētas un ēstas veselas. Saskaņā ar 16. gadsimta ķīniešu farmakologa Li Šižena teikto, kaņepju sēklas tradicionālajā medicīnā tika izmantotas to “iņ barojošo” īpašību un gremošanas atbalsta dēļ [1].

Kaņepes viduslaiku un mūsdienu Eiropā

Kaņepes nonāca Eiropā agrīnajos viduslaikos. Līdz 13. gadsimtam kaņepju eļļa Eiropas virtuvēs tika izmantota līdzīgi kā olīvu vai linsēklu eļļa. Lauku kopienās tā kļuva par uzturvielām bagātu piedevu putrai un maizei, īpaši gavēņa laikā, kad dzīvnieku izcelsmes produkti bija ierobežoti.

Pat 20. gadsimta sākumā kaņepes joprojām bija izplatīta kultūra Austrumeiropas un Krievijas daļās, kur tās tika integrētas tradicionālos ēdienos, piemēram, konoplianka, kaņepju sēklu zupā.

Atgriešanās: kāpēc kaņepēm jābūt mūsdienu virtuvēs

Pārtinot uz šodienu, kaņepes atkal ir uzmanības centrā — un tam ir labs iemesls. Kaņepju sēklas ir bagātas ar omega-3 un omega-6 taukskābēm, pilnvērtīgiem proteīniem, magniju un dzelzi. Tās arī dabiski nesatur glutēnu un ir piemērotas augu izcelsmes uzturam.

Pateicoties modernai pārstrādei, kaņepes tagad ir pieejamas tādās formās kā kaņepju proteīna pulveris, auksti spiesta eļļa un piena alternatīvas, tādējādi padarot šī senā superēdiena iekļaušanu ikdienas rutīnā vienkāršāku nekā jebkad agrāk.

Pieaugot interesei par ilgtspējīgu, augu izcelsmes uzturu, pieaug arī pieprasījums pēc pārtikas produktiem, kuru pamatā ir kaņepes. Un šoreiz zinātne ir mūsu pusē: pētījumi apstiprina, kaņepju sēklas var atbalstīt sirds un asinsvadu veselību, ādas veselību un gremošanas funkciju [2].



Avoti:
[1] Li, Shizhen. Materia Medica apkopojums, 1578.
[2] Callaway, J. C. (2004). “Kaņepju sēklas kā uztura resurss: pārskats.” Euphytica, 140(1), 65.–72. lpp.